وقتی صحبت از رانندگی و آیین نامه راهنمایی و رانندگی میشود، مطمئنا یکی از مهمترین بحثها که خیلی اوقات میتواند حیاتی باشد، خط کشی ها در رانندگی و مفهوم آنها میباشد. مهم نیست که شما در شرف یادگیری رانندگی و شرکت در آزمون هستید و یا مدتی است گواهینامه خود را دریافت کرده و رانندگی میکنید. در هر صورت بسیار مهم است که از معنی خط کشی ها در رانندگی اطلاع کافی داشته باشید. جالب است بدانید که درصد قابل توجهی از تصادفات منجر به فوت به علت عدم توجه به این موضوع است. پس با سایت آیین نامه رانندگی همراه باشید تا در این باره بیشتر بدانید.
چرا دانستن مفهوم خط کشی ها در رانندگی مهم است؟
بگذارید در همین ابتدای کار، موضوع را با یک مثال ساده و روزمره شفاف کنیم. تصور کنید که در یک جاده بین شهری در حال تردد هستید. این منطقه بزرگراه ندارد و به همین دلیل کامیونها و تریلیهای متعددی از این جاده گذر میکنند. خط کشی جاده ممتد است، به این معنی که سبقت در آن مجاز نیست. در همین حین، یک پراید تصمیم به سبقت گرفتن از اتوبوس جلوی خود میکند. این وسیله نقلیه از لاین خود خارج میشود، در حالی که خط کشی جاده این اجازه را نمیدهد و همچنین دید کافی ندارد. ناگهان از لاین مقابل یک تریلی به او نزدیک میشود… .
سناریویی که ذکر شد، موضوعی است که در یک ماه بارها و بارها در کشور رخ میدهد. حال تصور کنید که راننده پراید به قوانین راهنمایی و رانندگی احترام میگذاشت و از سبقت گرفتن اجتناب میکرد. در آن صورت حادثه رخ نمیداد و سرنشینان خودرو به سلامت به مسیر ادامه میدادند.
اما جلوگیری از وقوع حادثه تنها فایده دانستن معنی و مفهوم خطوط نیست. در واقع اگر رانندهای از این قوانین تبعیت نکند، پلیس میتواند او را متوقف کرده و اعمال قانون کند.
خط کشی میانه جاده و خیابان
موضوع اولی که به آن خواهیم پرداخت، خطوط میانه جاده در مسیرهای بین شهری و همچنین میانه خیابان در مسیرهای داخل شهر است. این خطوط از اهمیت بالایی برخوردار هستند، چه در زندگی روزمره و چه در آزمون آیین نامه.
در وسط راه، خط ممتد به معنی ممنوع بودن سبقت گرفتن است. بنابراین اگر در یک خیابان یا جاده خط ممتد باشد، راننده نمیتواند به سمت آن خط سبقت بگیرد.
اما خطوط منقطع یا خط چین برعکس آن هستند. این خطوط به معنی آزاد بودن سبقت هستند.
دقت نمایید که خط کشی ها در آزمون آیین نامه سوال خواهد آمد که میتوانید در صفحه نمونه سوالات آیین نامه مثال هایی از این بابت را ببینید.
گاهی اوقات پیش میآید که در میانه یک راه از هر دو خط ممتد و خط چین استفاده شده است. این موضوع به این معنی است که رانندگانی که در سمت چپ خود خط ممتد دارند مجاز به سبقت نیستند. اما رانندگان با خط چین در سمت چپ خود میتوانند سبقت بگیرند. برای سادگی در توضیح میتوانیم خط ممتد را مانند یک دیوار در نظر بگیریم که وسایل نقلیه حق عبور از آن را ندارند.
همچنین اگر در یک مسیر، دوبار از خط ممتد استفاده شده بود (در کنار یکدیگر)، رانندگان موکدا اجازه هر گونه سبقت را ندارند. این نوع خط (دو خط ممتد) معمولا در راههای خطرناک با دید کم و همچنین گردنهای و کوهستانی و یا لغزنده کاربرد زیادی دارد.

خطوط مورد استفاده در معابر درون شهری
اما برخی انواع خط کشی وجود دارد که از آنها در شهرها استفاده میشود. در ادامه برخی از مهمترین آنها را ذکر میکنیم.
خط کشی عابر پیاده، اولین مورد از این لیست است. این خط کشی در خیابانها و در حوالی چراغ راهنمایی به منظور عبور افراد پیاده استفاده میشود. نکته مهم برای رانندگان این است که خودرو باید قبل از این خط کشی توقف کند و به حریم آن وارد نشود. ایستادن روی حریم خط عابر پیاده تخلف محسوب میشود و پلیس و دوربینهای راهور میتوانند آن را ثبت کنند.
احتمالا مشاهده کردهاید که در برخی تقاطعها از خطوط شطرنجی استفاده میشود. این خطوط که زرد یا سفید هستند برای کنترل ترافیک موجود در تقاطع کاربرد دارند. به این معنی که در صورت قفل شدن تقاطع به وسیله ترافیک، رانندگانی که هنوز به تقاطع نرسیدهاند نباید وارد آن شوند تا مسیر تخلیه شود.
یک نوع خط دیگر که در تقاطعها و یا قبل از خط عابر پیاده کشیده میشود، خط ایست است. این، یک خط ممتد است و معنی آن ایست و یا توقف کامل قبل از محل مشخص شده میباشد. این خطوط در عرض خیابان کشیده میشوند و قبل از آنها باید حتما توقف کرد.
خط کشی های خاص
برخی از خطوط خاص هستند و لازم است که در بحث خط کشی ها در رانندگی به آنها بپردازیم.
علائم خاص مانند هشدار وجود مدرسه یک نمونه از این موارد است. این علامت معمولا چندین متر قبل از مدرسه بر زمین حک میشود تا هشدار وجود مدرسه و دانش آموزان در مسیر را به راننده بدهد. در صورت مشاهده آن باید بلافاصله از سرعت کاهید و به مسیر به آرامی و با احتیاط بیشتری ادامه داد.
در جادههای برون شهری، به خطوط بزرگراهها سرعت مجاز روی جاده ترسیم میشود. این علامتها معمولا در ابتدای مسیر وجود دارند و به رانندگان سرعت مجاز را یادآور میشوند. همچنین با استفاده از این نوع خط کشی میتوان به سرعت مجاز در هر یک از لاینها در مسیر پی برد. به طور مثال در اتوبان، لاین سرعت حداکثر سرعت 120 دارد که با دیگر لاینها متفاوت است و این موضوع روی زمین با رنگ سفید حک میشود.
یکی دیگر از موارد خاص در زمینه خط کشی ها در رانندگی، خطوط هاشور یا پشت سر هم است. از این خطوط به طور خاص و ویژه قبل از موانع مسیر استفاده میشود. به طور مثال قبل از بلوکها، سرعت گیرهایی که به خوبی دیده نمیشوند و مواردی از این دست. این یک هشدار مناسب برای افزایش دقت راننده است.
فلشها و دیگر علائم نیز از این دسته خطوط راه هستند.
چه نکات مهمی در این زمینه وجود دارد؟
اگر راننده هستید و قبلا گواهینامه خود را دریافت کردهاید، توصیه میکنیم حتما به نکات ذکر شده توجه داشته باشید. در غیر این صورت علاوه بر خطرناک بودن موضوع، امکان جریمه شدن وجود دارد.
به طور مثال در ذهن داشته باشید که در سال 1401، جریمه عبور از روی خط عابر پیاده، 60 هزار تومان بوده است. همچنین جریمه سبقت غیرمجاز در مسیری که خط ممتد یا دو خط ممتد دارد معادل 200 هزار تومان است. بنابراین رعایت این قوانین علاوه بر حفظ سلامتی، از جریمه شدن شما نیز جلوگیری خواهد کرد.
اما اگر داوطلب دریافت گواهینامه رانندگی و شرکت در آزمون آیین نامه و همچنین آزمون شهری هستید، حتما باید به تمامی خطوط به طور کامل مسلط باشید. به علاوه این مورد، به توقفها و فاصلهها، مانند این که در چه فاصله از میادین توقف ممنوع است توجه کنید. ممکن است در حین آزمون شهری، افسر برای آزمودنتان از شما بخواهد که در یک خیابان با خط ممتد دور بزنید. در این زمان حتما به او بگویید که این کار مجاز نیست.
ملاحظه کردید که در این مطلب از وب سایت آیین نامه رانندگی به بررسی امر مهم خط کشی ها در رانندگی و معنی و مفهوم هر کدام از آنها پرداختیم. واضح است که دانستن این موضوع و نکات آن از اهمیت بسیار بالایی، چه از نظر سلامتی و جلوگیری از وقوع حادثه و چه از نظر جلوگیری از وقوع تخلف برخوردار است.
فراموش نکنید که ما در سایت آیین نامه رانندگی، مشتاقانه در انتظار نظرات و تجربیات ارزشمند شما در این زمینه هستیم!